sreda, 9. maj 2007

Tesna zmaga - analiza

Današnja tekma je presenečnje. Minimalna zmaga proti Lucija FC je lahko težko razumljiva. Lucija je le ekipa z dna lestvice, Macolar pa brez težav zmaguje z visoko prednostjo.

V moji naravi je, da dokler vem, zakaj zgubljam, zakaj so porazi ali slabi rezultati, si ne delam sivih las. Razlogov za poraz je sicer lahko več, ampak bistveno je, da veš zakaj je bil rezultat tak in tak. Če izgubiš proti ekipi, ki obstaja dlje časa v igri kot ti, je to lahko zadosten razlog. Huje če ne najdeš razloga...

Čeprav tekme še nisem analiziral v detaile - običajno preletim statistike, preberem poročilo in si tekmo ogledam - sem že našel nekaj ključnih razlogov, za minimalno zmago:

1. Zaradi časovne stiske, je bila izbrana ekipa, ki je igrala izzivalno tekmo proti reprezentanci Slovenije po sistemu 5 4 1, ki morda ni bil najbolj posrečena kombinacija.

2. Prav tako nisem nastavil menjav, ki so v tem novem sistemu ključne za zmanjševanje negativnega vpliva igralcev, ki imajo slabo kondicijo. Še huje, nekaj sedežev na klopi je bilo sploh praznih, zaradi nedavnih prodaj.

3. Zadnji, verjetno pa odločilen pa je takoimenovan "upset event", ki sicer ni uradno potrjen v pravilih delovanja igralnega stroja, vendar gotovo obstaja več takih dogodkov, ki vplivajo na dogajanje v tekmi glede na trenutno stanje: pozicije ekip na lestvici, izbira igralcev (je izbrana res dobra postava) in podobno. Pri upset eventu gre za posebno presenečenje, ko ekipa iz dna presenti domnevno slabo motivirano vodilno moštvo z dobrim winning streakom. NK Macolar namreč ni izgubil ali remiziral ligaške tekme že dolgo časa - to sezono, celotno prejšnjo in nekaj zadnjih tekem pred prejšnje sezone.

Zaključim lahko, da smo jo odlično odnesli, saj nas bi prav lahko spodnesli.

3 komentarji:

Unknown pravi ...

no fino tole :) podpiram mnenja posameznih managerjev :)

drugace pa. mislim da je tukaj random faktor veliko bolj nepomemben kot v MZ podobnih igrah, veliko vec je na samih managerjih.

Th0r dobro si zastartal, vendar pa upam da bo tvoja forma padla do tekme z mano hehe :)

Unknown pravi ...

Hvala za komentar Saso. Strinjam s trditvijo o random faktorju, ampak upset event ne štejem med random.

Kar se tiče samega bloga, če bo obisk dober, bom držal tempo. Imam namen razkriti večino MZ skrivnosti, med drugim tudi pomembnost forme. Ampak do najine tekme bom s tem nasvetom še počakal. :>

gaber pravi ...

Jaz bi se strinjal da gre za upset evente, ampak je se malo zgodaj. Ponavadi se "korekcije" v ligi dogajajo ob koncu prvega dela, oziroma najbolj izrazito v prvi tekmi drugega dela sezone, ko so dejansko rezultati cudni.