četrtek, 10. maj 2007

Igranje MZ: vprašanje časa

Ta zapis posvečam Coach_Titou, managerju prvoligaške ekipe NK Revolucionar.

ManagerZone je spletna igra.
To nikakor ni sporno. A vendar gre za zelo drugačno igro. Vprašanje je, ali je to sploh igra v klasičnem pomenu besede. ManagerZone je nogometna simulacija, kjer imaš vlogo glavnega trenerja, managerja ekipe. Kupovanje igralcev je trgovanje, ki se v marsičem lahko enači z realnim dogajanjem na borzah. Trening igralcev predstavlja izziv za vsakega managerja, kaj trenirati določenega igralca, koliko denarja vložiti v trening, gre za izjemno premišljeno ravnanje. Postavitev postave za tekmo vsebuje vse elemente analiz nasprotnika, ki jih srečamo v realnem nogometu.

Je pa res, od posameznega managerja odvisno, kako se zadeve loti. Poznam kar nekaj managerjev, ki imajo svoj klub v ManagerZone, vsak je našel nek svoj vidik, v katerem uživa, razlog, da ostane v igri dlje kot nekaj tednov. ManagerZone je namreč igra, simulacija, ki se igra v času. Naložba v štadion danes, se bo povrnila šele čez nekaj mesecev ali celo več. Trening mladinca traja 3 sezone, pri 18 letih pa še vedno nadaljujemo s treningom. "Izdelava" igralca lahko traja nekaj realnih let.

Čas je ključen. Hitro doseženi uspehi niso naložba v prihodnost. In obratno, manager z dologorčnimi cilji ne bo iz sezone v sezono napredoval v višjo ligo. Na mikro nivju, če vzamemo običajen teden, je minimalna zahteva, ki naj bi jo manager posvetil igri, vsaj 1-2 uri, ko lahko nastavimo A, B in C taktiko za prijateljske tekme in ligaški tekmi. Tudi trening je potrebno spremljati, ključen dan pa je torek, ko pride do osvežitve forme in je potrebno reagirati glede na želje igralcev. Kar je manj kot 1 uro na teden, je neresno igranje.

Resen manager bo za uporavljenje svoje ekipe porabil vsaj 1 uro na dan. Uporabljal bo MZmanger program, za spremljanje sprememb. Pred ligaškimi in ostalimi pomembnimi tekmami bo naredil podrobno analizo nasprotnikov tekem, kje so nevarnosti, kakšno je stanje forme (temu, bom posvetil kar nekaj besed v prihodnosti), kako je s kartoni nasprotnika in poškodbami. In še več. Vse skupaj presega igranje, gre za pravo delo.

Zmagujejo pa ne dobri igralci, ampak dobri strategi.


The general who wins a battle makes many calculations in his temple ere the battle is fought. The general who loses a battle makes but few calculations beforehand. Thus do many calculations lead to victory, and few calculations to defeat: how much more no calculation at all! It is by attention to this point that I can foresee who is likely to win or lose.
-Sun Tzu, the Art of War