ponedeljek, 10. december 2007

Slovenski MZ risi

Za svoj prvi blog sem si kot temo izbral opis mojega dela in cilje hokejske reprezentance Slovenije. Upam, da bo par besed o naših MZ risih dovolj zanimiva tema za pretežno nogometno obarvane bralce tega bloga.

Najprej moram povedati, da se dela z reprezentanco nisem lotil zaradi ne vem kakšnih bombastičnih ciljev, saj tega po 5 sezonah delovanja slovenske lige tudi ni pričakovati. Je pa to bil čas, ko so naše prve generacije mladincev začele z veliko hitrostjo dohitevati in prehitevati starejše kolege v ekipah, ki smo jih kot začetniki dobili v roke ob registraciji. Torej...moj cilj je bil jasen. Izpeljati kvalifikacije za svetovno prvenstvo z ekipo, ki bo kombinacija izkušenosti in mladosti, hkrati zabeležiti rezultat, ki bo primeren naši še precej kratki MZ zgodovini in takoj po koncu kvalifikacij odsloviti izkušen, a že zelo limitiran del te ekipe in začeti graditi team za prihodnost. In to je enostavno povedano točka, kjer se nahajamo danes!

Še par podatkov:

Lestvica 12.skupine kvalifikacij za WC 2007


Kratek komentar:

Že takoj po žrebu je bilo jasno, da je za nas edina realna opcija osvojitev 3.mesta...kar smo tudi dosegli. Kot smetana na torto je prišel še remi z četrtfinalistom zadnjega svet. prvenstva Italijo, kar je bilo v krogih svetovne hokejske MZ skupnosti sprejeto kot najbolj presenetljiv rezultat celotnih kvalifikacij, ki pa seveda ni imel nobenega vpliva na določitev potnikov za WC 2007 iz te skupine.

Kot sem že povedal sem takoj po koncu kvalifikacij skupaj z svojim pomočnikom rockfellerjem naredil dodatno selekcijo igralcev in ekipo pomladil tako, da so sedaj v njej le igralci, ki so izrasli iz mladinskih vrst ekip slovenske lige.

Trenutno smo v fazi , ko imamom vrsto prijateljskih tekem z večinoma mnogo močnejšimi ekipami kot je naša....z enim samim namenom...preko teh tekem, kjer je večinoma pričakovati visoke ali manj visoke poraze izluščiti dejanske sposobnosti posameznih reprezentantov in tako narediti posamezne linije, ki se bodo glede na skile igralcev najbolje "štekale" med sabo. Enostavno....jaz močno zagovarjam pravo kemijo med igralci znotraj posameznih peterk.

Vendar je v tej še zmeraj zgodnji fazi ustvarjanja reprezentance, ki bo svoj višek doživela šele čez 7-8 sezon še vedno najpomembnejše delo managerjev znotraj klubov. Danes lahko rečem, da imamo zelo perspektivno ekipo odličnih posameznikov glede na njihovo starost, ki pa lahko napreduje do želenega mesta v reprezentančnem svetu MZ-ja le ob dobrem delu celotne slovenske MZ skupnosti in pazljivem selekcioniranju dosedanjih in bodočih selektorjev.

Ob koncu bom malo za pokušino dodal še merila za vpoklic igralcev v eno od močnejših svetovnih reprezentanc Nemčijo:

1.) minimalna vrednost igralca 60 000 000 sit
2.) minimalno število ploščkov (brez forme in branjenja) 44
3.) primarni A-skili za moč, drsanje, hitrost, kondicija, strel (wingerji), odvzem (branilci) ali oba (centri) 6-8 ploščkov
4.) sekundarni B-skili za podajo, kontrolo ploščka in inteligenco naj bi znašali vsaj 10-15 ploščkov
5.) na splošno naj bi bilo A-skilov več kot 34 in sekundarnih od 10-15 (seveda točna formula ne obstaja in tudi 52 ali 53 ploščkov še ne pomeni, da je igralec dovolj kvaliteten za vpoklic v izbrano vrsto

Glede na to, da v Sloveniji še ni igralca z 40 ploščki bo očitno potrebno še trdo delati!

Ni komentarjev: