nedelja, 28. oktober 2007

Pomembnost prostih strelov

Danes smo v welski ligi nastopili z oslabljeno postavo saj so kljucni igralci se vedno v kampu. Rezultat je bil 2:2, kar vsekakor ni katastrofa. Predvsem pece ker bi lahko zmagali in prejeli vsaj en gol manj, ce ne bi prislo do set pieces buga, ki odloca vecino izenacenih tekem.

Zakaj gre? Mnogim je prislo na uho da nekaj ni v redu z izvajalci prostih strelov, in res je tako. Po izvajanju prostih strelov igralec, ki je izvajal prosti strel, nerazumljivo zgubi stamino in odigra precej slabse kot bi ce strela ne bi izvajal. Veliko je sicer ugibanj in skrivnosti, saj ne vpliva na vse igralce vedno enako, je pa zagotovo opaziti veliko izgubo vsaj na hitrosti pri igralcih, ki izvajajo proste strele na obrambni strani igrisca. Prevladuje mnenje da na stamino vpliva pobiranje zoge in cim dlje mora igralec po zogo vecji je vpliv. Zanimivo, to najverjetneje ne velja za golmane in pa za izvajalce kotov. Tam so programerji znali ta ucinek izklopiti.

Zdaj, do danes sem se tega buga dokaj dobro otepal z selekcijo igralcev, ki izvajajo prosti strel. In sicer po naslednjih prioritetah: sredina, slaba stamina, slab speed, igralec bo zamenjan v drugem polcasu. Ja, prov ste prebrali, set pieces sploh ne pride v postev. Gre predvsem zato kako zmanjsati vpliv tega buga. Po izkusnjah je najmanj kriticno izguba stamine pri sredinskih igralcih in se manj kriticno pri tistih, ki imajo ze tako slabse skille. Najhujsi primer je, da izvaja proste strele branilec. No, in ravno to se mi je zgodilo danes, ob sredinska branilca sta izvajala strele, in oba sta vidno opesala.

Problem je bil v taktiki 5-3-2, ki ni moja prva izbira. Namrec, pri 5-3-2 je vecja verjetnost, da bo prislo do prekrska in posledicno do prostega strela v obrambni polovoci. Se posebej ce je zadnja linija branilcev pomaknjena povsem na rob kazenskega prekrska. Najboljsi scenarij je ce so prekrski v sredini igrisca, kjer jih bojo izvajali sredinski igralci. 3-5-2 je zato veliko bolj ugodna formacija, ali pa vsaj visja obrambna linija.

2 komentarja:

Gaffer Tito pravi ...

Sumim da ja neki cudn s nastavitvijo set piecerjev. Jaz nastavim ene, prov po vrstnem redu, strelajo pa dokaj random.

Unknown pravi ...

Velja dodati, da so v 25. sezoni ta bug uspešno odstranili.