torek, 10. november 2009

SLO repka in EP 2009!

Kljub temu, da ne zaznavam s strani slovenskih managerjev prav nikakršnega zanimanja za Evropsko člansko reprezentanco (kljub nekaterim mojim zapisom v reprezentančnih novicah in na Jaiku) se seveda ne predajam. Nasprotno! Mislim, da bova skupaj s selektorjem turklom naredila prav vse, da dosežemo kakšen odmevnejši rezultat. Garancij seveda nihče ne more dati, a tokrat mislim, da bomo resnično šli na vse ali nič in se poskusili prebiti na zaključni del, kar pomeni, da nas ne zanima npr. 3.mesto z 1 točko ali enim golom zaostanka za drugouvrščenim, saj je potem po mojem vseeno bolje junaško nekaj riskirati in to tudi za ceno, da smo na koncu samo četrti ali peti kot pa da s kakšno ziheraško taktiko izgubimo napredovanje za mišjo dlako. Toliko o optimizmu in pogumu....

Sedaj pa k realnosti. Skupina je ena najmočnejših! Švedska, Turčija, Ciper, Škotska in Azerbejdžan so naši nasprotniki. O Švedih ni kaj razpravljati. Če mi v naši reprezentanci preštevamo koliko naših igralcev ima vrednost preko 200 mln., potem to isto počnejo tudi Švedi. Le, da je tam ta mejna vrednost med odličnimi reprezentanti in zvezdami namesto 200 mln. kar 300 mln. Ob tem podatku je vsaka nadaljna razprava brezpredmetna. Le malenkost za njimi po vrednosti igralcev je turška reprezentančna vrsta in ti dve reprezentanci se zdita za nas praktično nepremagljivi. Nekako ob bok naši reprezentanci bi lahko postavil škotsko in ciprsko reprezentanco proti katerima bomo brez dvoma odigrali dve zelo zanimivi in napeti tekmi. Azerbejdžan pa je v tej družbi vsekakor autsajder, ki je seveda mala malica tudi za slovensko vrsto. Toliko o realnosti.

Še malo o naslednjih nekaj tednih, ko bodo te kvalifikacije potekale! Absolutno bomo nasprotnike poskusili taktično presenetiti in v ta namen na vmesnih prijateljskih tekmah niti slučajno ne bomo odkrivali nobenih kart, kar pomeni, da bodo v teh frendlijih igrale zelo premešane šestnajsterice v različnih taktičnih postavitvah. Opozarjam, da smo tudi udarno prvo ekipo kar malo prevetrili glede na dosedanji izgled in tudi taktično iščemo precej inovativne variante, ki bodo predvsem prilagojene igralnim lastnostim naših igralcev ter v precej manjšem obsegu tudi načinu igre nasprotnika.

Če pa gledam naprej bi rekel, da bo ta ekipa svojo popolno zrelost dosegla čez dve ali tri sezone. Vendar upanje tudi za to prvenstvo seveda umira zadnje!

Kdor ne skače ni Slovenc.....

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Belgija - Slovenija 2:2

Kot že nekje povedano v prijateljskih tekmah med EP ne mislimo odkriti vseh naših kart, a bomo kljub vsemu poskusili tudi iz teh tekem potegniti nekatere koristne informacije. Ob želji, da mi selektor pusti odprte roke tudi pri prijateljski tekmi proti Belgiji sem sestavil zelo premešano postavo brez nekaterih standardnih članov naše udarne enajsterice. Ker je postavitev Belgijcev precej specifična smo malenkost temu tudi mi prilagodili taktiko. Predvsem pa naša reprezentanca v prihodnje nikakor ne želi več izgubljati že dobljenih tekem, kot se je to vse prepogosto dogajalo v preteklosti. Zato bomo z obveznimi tremi menjavami poskusili samo še stopnjevati tempo.

Po ponesrečeni tekmi proti Estoncem in rutinski zmagi v 1.kolu skupinskega dela EP proti Azerbejdžanu ter v pričakovanju Ciprčanov v 2.kolu EP smo tako odšli na prestižno gostovanje proti četrtfinalistom zadnjega svetovnega prvenstva Belgiji.

Tekmo smo začeli v postavi: Vuksanovič - Laketič, Zakotnik, Lovšin - Artnak, Greiser, Vrhovnik, Žibert, Matos - Pepelnik, Zore
Priznati je treba, da so kljub naši zelo organizirani igri v prvem polčasu prevladovali Belgijci, ki pa si niso priigrali ne vem kako zrelih priložnosti. Gol smo naposled dobili iz prekinitve, kar sem tudi sam pred tekmo označil kot največjo nevarnost za naš gol glede na dejstvo, da siceršnjo premoč v kvaliteti nasprotnika lahko vsaj delno izničiš z taktiko in organizacijo igre, seveda pa ob prekinitvah zelo težko pariraš dejjanski kvaliteti nasprotnikovih igralcev. Tu ponavadi ne pomaga nobena taktika! Tako smo na odmor odšli pri rezultatu 1:0 za Belgijo. Da vendarle ne bomo z igrišča odšli brez izstreljenih metkov je takoj pokazal že začetek 2.polčasa. Tudi drugi zadetek Belgijcev nas ni potrl in končno smo tudi mi preko Pepelnika prišli do mat pozicije za nasprotnika in zmanjšali izid na 1:2 v trenutkih, ko smo že popolnoma prevladovali na igrišču. Naše menjave Slemenjak, Ljubi in Kokalj so z svojo svežino toliko dvignile tempo naše igre, da je kot krona vseh teh naporov po bliskovitem protinapadu prišel tudi izenačujoči zadetek Slemenjaka za končnih 2:2! Veseli predvsem visok tempo igre naše reprezentance s katerim smo tekmo končali, učinkovitost napadalcev in izenačenost posesti žoge proti eni od najboljših svetovnih reprezentanc!

Jutri ob 20.00 pa v boj proti našim zagrizenim tekmecem iz mnogih klubskih dvobojev...Ciprčanom! Bodite z nami in stiskajte pesti za čimboljši rezultat!