nedelja, 1. marec 2009

Z znojem do druge št. Zona



To, da je Slovenija dobila svoj MZ Zone je še en velik uspeh za slovensko skupnost, ki igra spletno managersko igro www.managerzone.com. O tem ni dvoma. Po drugi strani pa lahko v letih merimo čas, od kar smo imeli tehnične možnosti za tovrstno objavo. A kaj, ko je, še vedno, v MZ sistem za objavljanje tako kompliciran, da ni primerjave. Če se vrnem še malo nazaj, v čase, ko bi lahko že začeli z slovenskim Zonom. Takrat smo imeli v MZ administratorski ekipi možakarja, z psevdonimom "Mrris". Pred časom je (no, sedaj je to že kar nekaj sezon), brez pojasnila, prenehal igrati. Pošteno je dal vse igralce na trg in del njegove zapuščine kot dragulj držimo tudi pri NK Macolarju - reprezentat Gabriel Matos je pravzaprav eden glavnih igralcev v današnjem konceptu Macolarjeve igre. Je motor ekipe, edini igralec s hitrostjo 9, odlično kondicijo in vsestranskimi ostalimi sposobnostmi. Njegovo klasično mesto je desno krilo, kjer se praktično začne vsak napad, ki ga Slemenjak krona z golom. Mnogi moji nasprotniki tako naredijo usodno napako, ko zaustavljajo Slemenjaka, pozabijo pa na Matosa.

Naj se vrnem še malo k Mrrisu. Mnogi ne vedo, in to bi nedvomno sodilo v zgodovino MZ Slovenije, tekst, ki ga mnogi "zahtevajo" od mene za Zone, a ga ne bodo dobili, da je prav Mrris avtor 97 % teksta, ki ga v slovenskem prevodu tekem danes prebiramo. In zakaj ne bo zgodovine izpod moje tipkovnice? Prav zaradi Mrrisa, saj se mi zdi le on pravi, za tako pisanje. V izjemnem, nedosegljivem slogu, je namreč zapisal zgodovino Hattricka.

Včeraj smo zaključili drugo številko Zona za Slovenijo. V primerjavi s prvo številko smo dobili nekaj novega vetra, s prispevki vedrega in duhovitega Greenhorna, ki ga bralci tega bloga dobro poznate. Nedvomno oblikovno lep, naravnost vrhunsko oblikovan ezine, kar je zasluga Gabra, prekrije nekaj pomanjkljivosti. Opisi lig so namreč za zahtevnega managerja nezadostni, saj je v celoti odsoten analitčen pogled tekem in dogajanja. Izpadla je tudi "stalna" rubrika intervju in na koncu koncev smo za nekaj dni zamudili objavo. Samokritika pač mora biti.

Razlogi zaplete so raznovrstni. Najprej moram pohvaliti novega urednika, Svartavarga (mimogrede, njegov vzdevek - črni volk razkriva, da je to sezono v prvo ligo prinesel še dodatno volčjo energijo), ki je prevzel in v celoti suvereno opravil svoje delo, a je, proti konc priprave staknil gripo. Gabru je ponagajala programska oprema, meni pa je crknil PC, ki je še vedno na servisu (čeprav bi bila v ozadju lahko tudi zarota, a ne Herbi?). In končno, spet bom navedel glavni razlog, ki nam nagaja že od nekdaj, sam sistem MZ za objavo Zona. S pomočjo nizozemsko-belgijske ekipe RA smo sicer prevzeli njihov "know how", ki pa prinaša tudi nekaj težav: pisanje teksta v sliko je z vidika interneta greh (na to je opozoril tudi Perun, tako da nisem edini, ki ga to moti), vsaka stran je velika okoli 1 MB, kar je pri trenutnem obsegu skupaj prek 30 MB. Slednje lahko sicer opravičimo z vrhunskim izgledom in konec koncev, to je e-zine in ne e-book...

V prihodnje ostajamo pri mesečnih izdajah, odlično pa bi bilo, če bi dobili še kakega novega pisca in tudi ilustratorja oz. karikaturista. Pa lektorja. Pa mojega klona...

Pa se vrnimo nazaj iz dnevnega sanjarjenja, danes so ligaške tekme.

Ni komentarjev: