petek, 1. avgust 2008

Še več komunikacije z Jaiku

Poletje je, počitnice so v polnem zamahu. Polovica managerjev je nekje na morju, nekateri med njimi imajo celo dostop do interneta. Tisti, ki smo doma, pa smo nekam leni. Ali pa to velja samo zame?

Glede na frekventnost objav tudi drugih avtorjev tega bloga bi si upal trditi, da ne velja samo zame. Vsebin je seveda dovolj: imamo novega sposobnega selektorja, kmalu se začenja U-21 svetovno prvenstvo, začetek nove sezone prinaša nekaj razburljivih rezultatov (na vrhu niso tisti, ki bi jih pričakovali) in še in še.

Delno pa je krivda, vsaj z moje strani, saj sem vse manjše objave pisal prek Jaiku. Gre za podobno microblogging storitev (omejeno na 140 znakov, kot SMS), kot je Twitter, ki sem ga predstavil v S Twitterjem do več komunikacije. Žal se je izkazalo, da je Twitter preveč robusten za tak način sporočanja (eden zaključeni skupini uporabnikov), zato smo kmalu to storitev opustili. Kot najboljši nadomestek pa se je izkazal Jaiku, ki ga peščica managerjev že pridno uporablja, sporočila pa se izpisujejo tudi na blogu desno. Tako lahko prav vsak svoje občutke, opažanja, napovedi, pa tudi jezo in podobno izraža prek tega res dobrega servisa.
Kako do Jaiku?
Ker je storitev v testni beta fazi, je možno uporabniški račun dobiti le prek povabila. Vsak uporabnik pa ima omejeno število vabil. Zato vsi, ki želite sodelovati v Jaiku, pustite pod komentarji svoj e-naslov (ali pa mi ga pošljite na moj MZ mail) in dobili boste vabilo. Naslednji korak je prijava v #managerzone kanal, ki pa se zdi precej preprosta. Vsaj do sedaj managerji niso imeli večjih težav.

Nekaj idej, za kaj je možno uporabiti Jaiku?


Morda le še namig: ko imaš svoje uporabniško ime v Jaiku, objavljaš na dveh (ali več nivojih). Eno je osebni nivo, drugo pa so kanali. Če imaš torej komentar, ki je povezan z MZ, objaviš to na #managerzone kanalu. Če pa bi rad objavil nekaj svojega, na primer kaj trenutno počneš ipd, potem to objaviš kot osebno sporočilo. Za tiste, ki ste bolj internetno podkovani, Jaiku sodi nekje med IRC chat in forum. Jaiku se uporablja prek spletnega pregledovalnika, vendar pa je v nastavitvah možno vključiti tudi IM (instant message način), tako da s pomočjo Google Talka pošiljamo in tudi dobivamo nova sporočila. Jaiku omogoča tudi komentiranje posamezne objave, tako imajo posamezna sporočila na našem kanalu tudi prek 10 komentarjev.

Se vidimo na Jaiku!