četrtek, 26. junij 2008

Danes: zgodovinski dan za SLO MZ

Nikakor se ne morem izogniti današnjemu dogodku, ki se je dogajal zjutraj, velika prodaja igralcev. Že v prejšnjem postu sem zapisal, da bo mrtvilo poživil slovenski trg igralcev in res je bilo tako. Pravzaprav lahko z nekaj besedami opišem današnje dogajanje: neverjetno, noro, nerazumsko.Ozadje zgodbe
Zaradi upokojitve ekipe FC Ponikve (pravkar bo minilo 2 meseca, odkar se je manager te ekipe zadnjič logiral) je slovenski nogometni selektor oddal zahtevek za "rešitev" reprezentantov, ki so bili v tej ekipi. To pomeni, da Ekipa MZ pošlje na trg igralce, ki ustrezajo pogojem. Selektor je bil fair in pošten in je o svoji nameri javnost obvestil, tudi prek Twitterja, če se prav spomnim. Igralci so bili na trgi 3 dni, roki pa so bili danes okoli 9:30.

Ker so 4 reprezentanti velik zalogaj, je bilo pričakovati veliko dogajanja. Pričakovanja so bila, da bodo skupaj dosegli tržno ceno 1 milijardo SIT. Realno, o tem sem pisal na Twitterju, noben igralec ni bil vreden več kot 250 mio SIT. Dva pravzaprav še toliko ne. Za dva, okoli katerih se je vnel pravi Bid war, pa bi bila morda lahko neka cena 350 mio. Kljub vsemu, se je zdelo, da je vse nad 250 mio, pretirano. Dodatno vrednost je igralcem sicer dajal status reprezentanta, toda realno, pri sami igri v klubu od tega manager in ekipa nima prav nobene koristi.

Bid War
Mislim, da je bil to prvi pravi Bid war v zgodovini slovenske MZ skupnosti. Eno uro pred iztekom rokov za nakup, je bil seznam igralcev z bidi sledeč:

D. Kokalj - 6/26/2008 9:32am - 220 000 000 SIT
G. Greifoner - 6/26/2008 9:33am - 115 154 800 SIT
V. Gartnar - 6/26/2008 9:34am - 212 308 881 SIT
M. Stojanović - 6/26/2008 9:34am - 157 500 000 SIT

Glavni zmagovalec je bil igralec Kokalj, ki je z 10@ na tacklingu resnično imel neke vrste auro. Zanj smo se potegovali: NK Revolucionar, Greenhorns, NK Macolar in Grebatorji. Slednji so bili pripravljeni do roka, ki se je zaradi zanimanja in novih ponudb podaljšal za 5 minut, odšteti največ za tega igralca: skoraj 530 mio SIT!!!!

Tudi Gartnar je bil prodan za več kot 500 mio SIT. Zanj smo se ponovno potegovali isti managerji, le namesto Peruna, ki je uspel v svojo ekipo pripeljati Kokalja, je v igro vstopil Herbnator. Zadnjo ponudbo za tega igralca je dal Greenhorns , ki bi gotovo v vsaki slovenski ekipi dobil mesto na sredini igrišča.

Manj vrtoglavo ceno sta dosegla Greifoner in Stojanovič, čeprav ne gre podcenjevati kvalitete teh dveh igralcev. Rakek je brez boja dobil Greifonerja, ki se lahko ponaša kar z 41@ (brez vštete forme), za 120 mio. Stojanovič pa bo svojo kariero nadaljeval v ekipi Wotam Utd., za kar je Herbnator odštel 245 mio. Manager ekipe, za katero je že znano, da je prvak te (26.) sezone, je uporabil zanimivo taktiko in se izognil Bid waru. Nekaj minut pred iztekom roka je dvignil svojo ponudbo skoraj za 100 mio, kar je odvrnilo vse ostale managerje.

Na koncu lahko čestitamo novim lastnikom reprezentantov, hkrati pa se lahko samo čudimo, kako nore cene dosegajo slovenski igralci na trgu. To je predvsem posledica zelo slabe ponudbe igralcev iz Slovenije. Nauk za vse ostale: izplača se trenirati. O tem, če je to tudi recept za v prihodnje, zgodovina še molči.

nedelja, 22. junij 2008

Mrtvilo v prvi slovenski ligi

Do konca 26. sezone so samo še 4 tekme. Čeprav zadeve niso tako odločene, kot so bile pred prejšnjo sezono, vse kaže na ponovno vrnitev Wotama. Še vedno se lahko sicer marsikaj zgodi, a položaj na lestvici kaže premoč Wotama pred Aisneren. Čaka ju sicer še medsebojna tekma, a 4 točke prednosti Herbnatorja se zdijo neulovljive. Grebatorji so namreč iztržili remi proti Aisneren, v mislih pa moramo imeti še precej lahke tekme, ki jih ima Wotam.

V tem trenutku lahko mirno zapišem, da sem bil zelo jasnoviden v pisanju Slovenska prva MZ liga po 25. sezoni. Kljub dejstvu, da je bilo to sezono najtežje delo za napovedi do sedaj. Razlike so vedno manjše, absolutnih favoritov ni, novinci pa so tokrat celo razbili G7! NK Slovan in delno tudi F.C.GO-GO TEAM sta brez dvoma dve zgodbi o uspehu.

V naslednjih kolih torej ne gre pričakovati nekih napetih trenutkov ob nejasnem razpletu tekem. Prej bo morda več akcije na slovenskem trgu igralcev, saj vemo, da je konec sezone najbolj primeren časa za prodajo, po drugi strani pa imajo ekipe v času neigranja ligaških tekem velike težave z finančno situacijo.

Za konec, v naslovu sem omenil mrtvilo, zdi se namreč, da se managerji bistveno manj vključujejo v debate, komentarje, forume ipd. Verjetno je že čas počitnic?

petek, 13. junij 2008

Ne ga srat, ne "babysittat"

Bliža se čas počitnic, dopustov, ko večina izmed nas odide na težko zaslužen oddih. Prvo vprašanje, ki se nam resnim managerjem poraja pa je, ali bom imel na počitnicah dostop do interneta?

Velikokrat potujem v "computer free zone", kjer bi bil edini način dostopa do interneta prek mobilnega telefona, pa še to v zelo okrnjeni obliki in vse prej kot poceni. Spet mnogokrat je na voljo neka WI-FI povezava, ki obeta možnost dostopa - a le-ta je običajno draga ali pa ne deluje OK. Največkrat pa za čas dopusta preprosto pozabim na MZ. Delno sem se problematike že dotaknil v Coach Th0rest is back :) , tokrat pa bom izpostavil resničen primer, ki se je zgodil nedavno, v Slovenski MZ skupnosti.

Manager 1234 (imen seveda ne smem razkrivati) je odšel na morje za 2 tedna. Za to obdobje je dal uporabniško ime in geslo svojemu sošolcu, tudi managerju MZ, najboljšemu prijatelju. Slednji naj bi skrbel za redno igranje prijateljskih tekem, ki so, to vemo, nujno potrebne za vzdrževanje dobre forme (tisti, ki spremljate Twitter sporočila ste lahko zasledili, kako sem tri tedne temeljito garal na vzpostavitvi forme, ki sem jo izgubil v dveh tednih odsotnosti). Ko je prišel Manger 1234 domov, je videl, da je njegov kljub zaklenjen. Njegov prijatelj je dal na trg nekaj njegovih najboljših igralcev, ki je je kupoval s tretjim slamnatim klubom, za nenormalno visoko ceno.

Manger 1234 je kršil pravila in tu mu ni pomoči. Naredil si je medvedjo uslugo, zgubil ekipo, ko jo je nekaj sezon gradil.

Ne goljufajte, se ne splača. Babysitting odpade. Pravila MZ so jasna, raje jih še enkrat preberi, kot da bo potem žalost in slaba volja. Pa še nekaj, vse kršitve niso vedno takoj kaznovane, tako da če kaka "nečednost" ni bila takoj kaznovana, to ne pomeni, da je goljufija uspela. Še enkrat, fair play, igrajte po pravilih in vse bo OK. To bo najbolj zdravo za tvoj klub in tudi za slovensko reprezentanco.

Ob tej priložnosti naj še izpostavim tole pravilo:

�7 Vsakdo naj pomaga s poročanjem o goljufijah.
Če bomo vsi sodelovali pri odstranjevanju goljufov iz igre, bo precej bolj zabavno igranje ManagerZone. Goljufanje ali sum goljufanja se prijavlja samo osebju igre in nikjer drugje. Izpostavljanje goljufov ali osumljenih za goljufanje v forumih in na podobnih mestih je strogo prepovedano in če to ugotovimo, bomo izrekli ustrezno kazen.


Za ta namen imamo GAji dovoljenje za nagrajevanje tistih managerjev, ki aktivno pomagajo s prijavami. Lahko namreč ekipi plačamo sodelovanje v prijateljski ligi, pokalu ali uradnem pokalu.

ponedeljek, 9. junij 2008

Ko nastopi čas krize....

Ja, NK Macolar je padel v hudo krizo. Čeprav se forma v moji ekipi počasi popravlja, pa ni in ni pravih rezultatov v zadnjem času. Še slabše je, če grem gledat tekme. Prava žalost. In to v času Eura2008, ko je vse samo nogomet.

Čeprav sem v ligaški tekmi proti Greenhornu iztržil remi, je to realno poraz. Podobno slabo sem igral danes v uradnih pokalih. Poraz za porazom.

Ugotovil sem, da igranje iste taktike in iste postavitve sicer najprej pozitivno vpliva na strategijo in rezultat, a zgleda da se na neki časovni točki vse skupaj obrne. Nekako pol sezone igranja je trenutna prinesla povprečne rezultate. Kar naenkrat pa se je vse skupaj obrnilo.

Zato sem se odločil, da naredim nekaj sprememb, predvsem kadrovskih v začetni fazi. Na trgu so tako trije igralci, dva Slovenca in tujec, vsi napadalci. Slovenca sta maksimirana samo v streljanju in tako predstavljata še vedno dobro osnovo za odlična igralca, glede na svoja leta. Predvsem Strgar je kot mladinec veliko obetal, zato je bil pogost gost nogometnih kampov. Zakaj prodaja? Predvsem je čas porazov čas, ko se je potrebno zazreti v prihodnost ekipe. Klubski proračun je tedensko obremenjen s plačami igralcev za več kot 32mio SIT. S prodajo nekaj igralcev, bi se ta realno gledano previsok znesek za plače zmanjšal.

N. Strgar
6/12/2008 2:07pm
17 364 425 SIT

R. Lauren
6/12/2008 7:50am
0 SIT

S. Pokovec
6/12/2008 9:38pm
9 999 974 SIT

nedelja, 1. junij 2008

Polovica sezone in eno kolo za nami

Ne vem zakaj, ampak občutek imam, da se 26. sezona odvija hitreje kot tiste pred njo. Delno to vpliva tudi na moje zapise na blogu, saj enostavno komaj sledim dogajanjem. Dodatek Twitter pa mi omogoča dovolj manevrskega prostora, da kot sem predstavil v prispevku S Twitterjem do več komunikacije, sporočim najbolj pomembne stvari.

Na polovici sezone smo in v prvi ligi ni večjih presenečenj. Z drugimi besedami, vse se odvija nekako po pričakovanjih. Vodilni Aisneren ima le točko naskoka pred Wotamom in slednji ekipi sta edina resna kandidata za osvojitev prvaka. Moj NK Macolar namreč na tretjem mestu zaostaja že kar za 8 točk, kar se zdi že v tem trenutku neulovljivo. Sedmerico nedotakljivih je prebil NK Slovan, ki je porinil Volkove na položaj kvalifikacij za obstanek. Čeprav je NK Slovan prijetno presenečenje, pa ni nepričakovano, saj se je ta nova ekipa v prvi ligi napovedala svojo moč in smo o tem pisali v Začetek sezone brez večjih presenečenj v prvi ligi.

Pošteno je tudi, da vržemo pogled v prvo divizijo, od koder prihajajo novinci v prvo ligo. Najbolj izenačena se zdi Div 1.1, medtem ko v Div 1.2 in 1.3 Olimpija07 oziroma nekdanji prvoligaš NK Vrhovci vodita brez izgubljene točke po polovici sezone. Ker smo Vrhovce že spoznali, sem si vzel nekaj časa za pregled ekipe Olimpija07 oziroma z originalnim imenom ... OLIMPIJA 07... . Gre za zanimivo ekipo, ki lahko v nekaj sezonah postane zelo močna. Njen manager (trener01) je zelo varčen z denarjem, večji nakup je bil švedski vratar, če k temu dodamo le še en nakup slovenskega igralca, je to vse, kar se tiče nakupov. Dva trenerja, en odličen verjetno skrbi za seniorje, en precej bolj amaterski pa predvidevam da skrbi za četo mladincev. Marljiv in strateško očitno dobro podkovan manager je dve sezoni nazaj napredoval kot prvi v Diviziji 4 kar v Divizijo 2 (zaradi suspendiranih ekip in zapuščenih ekip), kjer je prejšnjo sezono zmagal in prišel v Divizijo 1. Vse kaže da se bo konec sezone direktno uvrstil v prvo ligo. Verjetno gre tu za enega od najhitrejših prehodov v prvo ligo. Čeprav trener01 ne dela napak, pa velja opozoriti, da je spregledal pomembnost in razvoj stadiona. Ostaja namreč na osnovni kapaciteti 7000, ki jo na ligaških tekmah napolni brez problema. Ker je stadion - vstopnice in tudi ostala ponudba storitev - glavni vir dohodka, lahko taka napaka nekoč odloča tudi o kakem vidnem rezultati.

V drugem delu sezone se torej obeta kar precej zanimiv tekem in teoretično je še vse odprto. Še posebno zato, ker se bliža čas dopustov in počitnic, ki lahko precej ohromijo delovanje nekaterih managerjev.