četrtek, 31. januar 2008

Živahen začetek v prvi slovenski MZ ligi

Po razmeroma nezanimivi prejšnji sezoni, smo prvoligaši začeli malce bolj pestro. Res je sicer, da so samo tri odigrane tekme znatno premalo, da bi lahko naredil kakšen resen zaključek, a vseeno. Pestro je bilo in zanimivo bo.

Novince podobno, kot je veljalo prvič prejšnjo sezono, čaka resnično boj za obstanek med elito. Ultimativni favorit Herbnator bo po zadnjem porazu moral še dokazati, da je šlo zgolj za posebni dogodek, ki mu nekateri radi rečejo "upset". Bolje kaže Perunu, ki z Grebatorji melje vse pred sabo. Volki in moj NK Macolar deliva nekako podobno zgodbo, vsekakor ekipi, ki ju prav nihče ne bo smel podcenjevati. Vedno nepredvidljivi NK Revolucionar sicer razmeroma dobro stoji na lestvici, ni pa še prepričal s kakšno izjemno predstavo. To skupino ekip lahko zaključimo še s Karantanija Rangers in Greenhorns, ekipi ki nikakor nista za odpis.

Naslednje kolo v nedeljo bo postreglo z dvema poslasticama prve lige:

Greenhorns - WoTaM United
Karantanija Rangers - Volki

Mislim, da bom tokrat vsaj eno od teh dveh tekem pogledal v živo. In tako se bodo začele moje priprave na prihajajoče tekme.

sreda, 23. januar 2008

Odhod managerja, ki je dal svoj pečat slovenski MZ sceni...

... dokler bo Mangerzone online. Blazzko, manager Nazarij MNK, ki je s svojo ekipo dvakrat osvojil prvoligaško lovoriko, in se to sezono iz prve divizije spet vrnil v prvo ligo, je zaključil s kariero. Za svojo "upokojitev" ni navedel razlogov, vendar so najverjetneje tehtni.

Kljub izjemnemu športnemu duhu in dobrim rezultatom, ki jih večina slovenskih managerjev lahko zaenkrat le sanja, pa je Blazzko naredil veliko za slovenski MZ prostor s svojim unikatnim prevodom vmesnika in nadvse zabavnimi ter izvirnimi poročili iz tekem. Kot LA (language administrator) je bil vedno hiter in natančen pri prevodu novic, skupaj pa sva reševala marsikatero težavo, ki izhaja prav iz naših posebnih znakov. Ko je pred kratkim slovenski prevod v celoti in enovito zaživel, je bilo jasno eno: "Slovenci imamo eno najboljših jezikovnih različic." Ker imam namreč vpogled in možnost prevajanja tudi sam, vam lahko zagotovim, da imamo v poročilu tekme izvirnejše kombinacije in bolj pester komentar od angleškega jezika, ki je vir, iz katerega prevajamo v slovenščino.

Škoda z odhodom takega stratega je, za malo Slovenijo, velika. Ob odhodu je naredil še razprodajo svojih igralcev, ki so šli kot za med. Enega, sem prestregel tudi jaz, slovenski reprezentant Gabriel Matos je tako postal eden ključnih igralcev NK Macolar.

Ob tej priliki se še javno zahvaljujem Blazzkotu za nepreštete ure, ki jih je namenil za slovensko MZ skupnost.

ponedeljek, 21. januar 2008

Kandidatura za slovenskega selektorja

Najprej hvala vsem, ki ste mi zaželeli dobrodošlico ob prestopu iz walesa. Moram reči, da je timing pri prestopu odličen, saj se začenjajo volitve za selektorja. Ker bom imel dela z novim teamom relativno malo, sem se razveselil predloga, da bi prevzel selektorsko mesto, in se odločil, da sprejmem ta izziv. Eden od ključnih razlogov za prestop je bil, da pomagam Sloveniji, predvsem z razvojem slovenskih igralcev.

Ne bom se na drobno predstavljal, saj me mnogi poznate (tudi osebno), in sem večkrat sodeloval v debatah in budno spremljal razvoj MZja v Sloveniji. Rekel bi samo to, da sem imel priložnost voditi ekipo Walesa, in tako prihajam na selektorsko pozicijo z izkušnjami.

Posebno moram tudi poudarit, da je bilo trenutno delo selektorja herbija izjemno uspešno, in uspehi Slovenije so prijetno presenetili in tudi odmevali v mednarodnih krogih. Kot veste sta Slovenija in Wales večkrat igrali v istih predtekmovalnih skupinah, in rekel bi, da je Slovenija dosegla vsaj tako dobre rezultate kot Wales, če ne boljše. Še posebej gre izpostaviti rezultate tekem proti močnejšim državam, recimo Švedski, ki so bili izjemni uspeh. Tako, da ne bom obljubljal boljših rezultatov, ali vratolomnih napovedi o uvrstitvi na kakšno prvenstvo. Poskušal bom vsaj nadaljevati dobre herbijeve rezultate. Izpostavim naj tudi super tool, ki ga je postavil herbi za selektorje, ki pomaga iskati potencialne reprezentante. Posledica te angažiranosti je tudi skoraj popolni reprezentančni nabor.

Zdaj pa še nekaj besed o tem, kaj lahko spremenim na bolje. Slovenija trenutno še nima popolnoma zrele reprezentančne ekipe, in še nekaj sezon bo potrebno, da se reprezentanti povsem oblikujejo. Tukaj lahko pomagam z nasveti, kateri skilli so pomembni, in kaj se pričakuje od reprezentana. Različna igralska mesta zahtevajo različne skille, in tukaj se je dobro uskladiti z manadžerji, ki trenirajo reprezentante. Pomagal bom tudi vsem novim selektorjem, ki računajo, da bojo naredili kakega reprezentanta. Nasploh bom odprt za pomoč novincem, kdorkoli se bo obrnil name z vprašanji, bo dobil odgovore, tako kot sem to počel že sedaj.

Uvedel bom tudi rotirajoč sistem asistentov. Vsakdo, ki ga zanima delo z reprezentanco, bo dobil možnost prevzeti mesto asistenta za določen čas. Tak sistem je veljal tudi v Walesu in se je izkazal za izjemno učinkovitega. Vsakdo tako dobi možnost, da vidi najboljše slovenske igralce, in vpogled v taktike na najvišjem nivoju, kar bo, upam, vzpodbudilo in usmerilo novejše manadžerje v pravo smer.

Poskrbel bom, da bo javnost vedno obveščena o tem kaj se dogaja z reprezentanco. Tukaj se mi zdi, da je bila edina herbijeva šibka točka, in to se mi zdi bi se dalo precej izboljšat. Minimum se mi zdi ena novica na mesec, ob večjih dogodkih pa vsaj pre-match in post-match reporti. Spodbujal bom tudi asistente, da oni obveščajo javnost prek reprezentančnih novic, in podajo svoj pogled na dogajanje okrog reprezentance.

Hvala lepa, da ste me sprejeli v Sloveniji, in v čast mi je, da sem bil pozvan k kandidaturi. Delo bom opravljal vestno in poskušal delovati tako, da boste imeli ob igranju te igre čimveč užitka. Zato prosim za vaš glas, ki ga lahko oddate v reprezentančni rubriki na MZ strani.

torek, 15. januar 2008

Kdo bo kandidiral za selektorja slovenske nogometne MZ reprezentance?

Do ponedeljka 21.1.2008 imamo managerji v igri ManagerZone možnost sprejeti ali zavrniti kandidaturo za selektorja reprezentance. Gre za pomembno in odgovorno nalogo, ki ni lahka. Na srečo je sedaj že nekaj sezon možnost selektorja, da si izbere še dva pomočnika.

Prave volitve trajajo potem od ponedeljka dva tedna, do 4.2.2008. Čas, ki navadno prinaša več življenja v skupnost managerjev, to je čas, ko zaživi forum in table gostov.

Trenutni selektor Herbnator je korektno opravil svojo nalogo. Edino kar mu lahko očitamo je slab stik z skupnostjo, saj so bile novice iz njegovega tabora vse prej kot pogoste (khm, khm, saj pol sezone sem tudi sam pomočnik selektorja, vendar je bilo moje delo bolj nadzorne narave). Dosegli smo nekaj izjemnih uspehov s to reprezentanco in osnovala se je zasedba, ki bo naslednjemu selektorju lahko v ponos.

Skrbi pa trenutna nezainteresiranost managerjev za to pozicijo. Minilo je 5 dni, klima pa je taka, kot da volitev še dolgo ne bo. Herbnator še ni dal izjave, da bo ali pa da ne bo ponovno kandidiral. Drugih kandidatov kakor da ni. Tudi EX-Yu forum je nem, kar se tiče slovenskih kandidatov, medtem ko so v kandidati drugih držav bivše skupne države SFRJ precej aktivni.

To pomeni, da:

  • ali nimamo pravega in resnega kandidata;
  • ali pa kandidat, ki bo izbran, zaenkrat še ne razmišlja o kandidaturi.
Katera koli možnost od teh dveh je vse prej kot dobra... Zbudite se managerji!

sobota, 12. januar 2008

Slovenska prva MZ liga po 24. sezoni

Zaključena je 24. sezona bolj ali manj ne razburljivega dogajanja v slovenski prvi ligi. NK Macolar je, kot sem napovedal, obstal v prvi ligi in se izognil kvalifikacijam. Šesto mesto je uvrstitev na sredi lestvice, kar je še vedno solidno. Moji apetiti v naslednji sezoni so morda za kako mesto ali dve višji, vendar ker nove okrepitve niso v načrtih, bo vsako mesto boljše od 6 izjemen uspeh.

Vrh je ponovno osvojil Herbnator, ki z Extra-football.com skoraj malce preveč z lahkoto pometa z nasprotniki. Naj spomnim, Herbnator je imel srečo ob začetku Slovenije v MZ in dobil dobro paleto igralcev, vendar do 23. sezone praktični ni uspel nanizati večjih uspehov. Kakor koli mu gre čestitati za uspeh, saj mu gre sedaj vse kot po maslu.

Novinci so v 24. sezoni v celoti razočarali. Nihče si ni zagotovil obstanek v prvi ligi, trenutne kvalifikacije pa kažejo, da bo še eno sezono z nami ekipa NK Celeia.

Naslednjo sezono direktno v prvo ligo prihajajo tri ekipe: F.C. GO-GO TEAM, ki smo ga lahko zasledili tudi v prijateljskih ligah in uradnih pokalih, Nazarje MNK, ki je v prvi ligi že igralo, ter NK Vrhovci, ki v tej sezoni niso v 1. diviziji niti enkrat izgubili.

Skupina - Končni rezultati


Ekipa S Z N P + - = T
1. extra-football.com 22 17 2 3 113 21 92 53
2. Karantanija Rangers 22 17 2 3 90 23 67 53
3. Greenhorns 22 16 1 5 67 24 43 49
4. NK Revolucionar 22 14 4 4 72 24 48 46
5. Volki 22 13 4 5 65 24 41 43
6. NK Macolar 22 12 2 8 73 42 31 38
7. Grebatorji 22 12 1 9 50 35 15 37
8. NK CELEIA 22 4 1 17 24 99 -75 13
9. NK Drava 22 3 2 17 25 85 -60 11
10. NK Slovan 22 2 3 17 13 77 -64 9
11. Kungota MNK 22 2 1 19 23 123 -100 7
12. Konjice NK 22 8 1 13 43 81 -38 25

Lestvica strelcev je sicer prestižne narave, saj prvo mesto na njej ne prinaša nobene nagrade, je pa kljub temu zanimiva. Slemenjak je z le 28 goli prišel na 6 mesto in je krepko zaostal na svojimi dosedanjimi uspehi.


Igralec Ekipa Gol
1. Folke Ivarsson X 46
2. Ramiro Salazar KR 45
3. Karl-Oskar Stenquist GRN 43
4. 冯常洋
38
5. Mirzet Godec VLK 37
6. Silvan Slemenjak Thor 28
7. Gwallter Bury REV 23
8. Elvedin Krajnčič KOE 20
9. Raul Lauren Thor 20
10. Sanel Kern KR 18

petek, 4. januar 2008

BREAKING NEWS: v SLO prihaja manager Gaber


Ob zaključku te sezone je občasni pisec na tem blogu, izjemen manager, ki je pobral številne lovorike, o čemer priča njegova klubska vitrina (najdemo lahko številne pokale prijateljskih lig), potrdil, da bo na vrhuncu svoje kariere zapustil ekipo v Walesu in prišel vodit ekipo na novo v Slovenijo.

Gaber je z MZ začel še v času, ko Slovenije ni bilo na seznamu. Ker ima "dvojno državljanstvo" in živi del leta v Sloveniji del v Walesu, je takrat seveda dobil klub v tujini. Takoj se ni odločil za prestop, ker mu je šlo z ekipo zelo dobro. Sedaj je oblikoval zelo dobre mladince, ima tudi 2 reprezentanta Walesa. V tej sezoni pa je že osvojil Waleško prvo ligo!

Prehod tega izjemno natančnega managerja, k s prefinjenim občutkom za vodenje ekipe premaguje ekipe, ki so precej dlje v igri kot on, vliva veliko upanja za prihodnje slovenske uspehe. Nedvomno bo hitro presenetil koga izmed nas, tako da velja za vse: BILI STE OPOZORJENI. Prihaja namreč manager, o katerem je Matttombstone v Celtic ZONE, MZ športnem digitalnem časopisu (upam, da se bo Blazzko upogumil, in zadevo lansiral Sloveniji) zapisal:

"Gaber has recently informed the Welsh premier League of his intentions to sell up at the end of this season. Season 24 may well be Gabers last, but it surely could be his most successful as he’s currently sat on top of the Welsh Premier League. Gaber is not going the way of Lampangfc and Matttombstone, no, in fact he is moving his team over to Slovenia. One of Wales’ finest and most beloved manager, a manager who was one of the favourites to become national manager leaves us in short of two months."

Gabru izrekam toplo dobrodošlico, da je končno spet doma, čestitam za pogumno odločitev in izjemen patriotizem. Slovenija gre naprej!