ponedeljek, 26. november 2007

Bliža se polovica sezone, NK Macolar se vrača

Včerajšnja zmaga je bila, seveda, kar se da sladka. Tradicionalno ugoden nasprotnik z vrha prve lige, NK Revolucionar, je moral vnovič priznati premoč moje ekipe. Ob pogledu na lestvico pa to ne pomeni za NK Macolar bistveno lažjega dela. Kaže mi slabše kot kadarkoli doslej, saj sem na robu obstanka v prvi ligi in se ravno za las ogibam kvalifikacijam.

Po remiju Extra-footballa proti Volkom se poraja vprašanje, če morda Herbnator le ni tako močan, kot se nam vsem zdi. Kljub temu pa nič ne kaže, da bi bili med ekipami, ki naskakujejo sam vrh, resnejši kandidati. Vsaj za moj občutek, dela Herbnator s svojo ekipo zelo dobro in je verjetno na samem vrhuncu uspehov.

Zvito pa se iz ozdaja približujejo Grebatorji. Ne vem sicer, kako Perunu to uspeva, vendar od kar igram v prvi ligi, vedno in konstantno izboljšuje svoje rezultate iz kroga v krog. Pred časom je ime zamenjala tudi NK Karantanija in se sedaj imenuje Karantanija Rangers; sprašujem se, ali gre za spremembo v filozofiji sicer korektne igre Karantanije v bolj hokejsko usmeritev? Tudi Rangerji so nevarni in vselej so bili, za sam vrh slovenske prve MZ lige.

Najbolj so razočarali novinci. Morda so edina svetla izjema Konjice NK, ostali pa očitno niso dorasli prvi ligi. Še en podatek, ki priča o vse prej kot vrhunskem naboru slovenskih managerjev.

Naslednji dve tekmi igramo z enakim nasprotnikom in marsikaj se lahko premeša. Če bi recimo presenetil NK Revolucionar, bi po dolgem času prestol prve lige moral prepustiti Herbnator. Morda pa se končno le obeta malce bolj razburljiv zaključek prve lige?

nedelja, 25. november 2007

Po porazu s Macolarjem

I am concentrating only on coaching and training my team.
I am concentrating only on coaching and training my team.
I am concentrating only on coaching and training my team.
I am concentrating only on coaching and training my team.
I am concentrating only on coaching and training my team...

Dodan nov avtor MZ bloga

Pred časom sem omogočil oddajanje zapisov v ta blog tudi Gabru in coach_titotu (aka Gaffer). Prejšnji teden pa sem med avtorje bloga dodal še Greena. Gre za managerja, ki "zna" napisati zanimiv pogled na dogodke in dejavnosti povezane z MZ. Ker je Green hkrati še selektor slovenske hokejske reprezentance v MZ, se mi zdi zelo zanimivo, da ujamemo še kak pogled na dogajanje in občutke tudi za hokej, ki ga sam ne pokrivam, čeprav imam v njem ekipo.

Upam, da bo moja odločitev, da svoje prispevke oddaja tudi Green, popestrila ta blog in ga naredila še bolj dinamičnega.

nedelja, 18. november 2007

Skrivnost forme 10 rešena

Čeprav sem danes tradicionalno izgubil proti Volkom in tokrat ne mislim iskati razlogov za poraz, je ta teden zame prav poseben. Julijo Šporin, branilec prve postave NK Macolar je po torkovi osvežitvi forme dosegel "magičnih" 10 @. To dokazuje, da forma 10 obstaja, hkrati pa se z dobrim treningom da doseči maksimalno formo, ki je enaka maksimumu pri običajnih skilih in izkušnjah.

Očitno moja domneva o zaokroževanju, ki sem jo prvič predstavil v zapisu Ena o formi in prijateljski Ligi Mladosti . Glavna ideja je, da mi vidimo le navzdol zaokrožene vrednosti. Razlika med 10 in 9 je lahko tako le 0,1 ali pa 1,0. Podatki iz grafa forme nam kažejo povprečja po tednih, kar je dober pokazatelj, ali je trening forme pravilno usmerjen.

Dodajam še zaslonski zajem forme 10. Šporin je tako prvi igralec v kateremkoli mojem klubu, ki je prišel do forme 10. Skupna forma ekipe ni tako dobra, saj je povprečna forma le 9, kar je posledica dveh preutrujenih igralcev rezervistov.

petek, 16. november 2007

Novice v tednu premora

Ker sem bil en teden v tujini in bil offline, je bila moja prisotnost in spremljanje MZ močno okrnjeno. Zadnji dve tekmi sem tako odigral na "slepo". Herbnator je ponovno le z golom prednosti dosegel pomembne 3 točke. Še pred tema tekmama, pa sem na hitro kupil boljšega vratarja, predvsem zaredi dejstva, da je NK Macolar povabljena ekipa v Pokal pokalnih zmagovalcev.

Tudi v ostalih tekmovanjih dosega moja ekipa dobre rezultate - vse kaže, da je bil prav vratar tista pika na i, ki je manjkala za vrhunske rezultate. Čeprav je zgodaj, pa imam občutek, da gre Extra-football.com tokrat na še eno lovoriko in ga nič ne more ustaviti na poti do ponovne osvojitve naslova prvaka Slovenije. Upam, da bo tudi v mednarodni ligi, Top series in s tem še kakšni slovenski ekipi omogočil nastop v mednarodnih ligah in konec koncev tudi sebi zagotovil mesto v Ligi prvakov.

V nedeljo imam tekmo proti Volkom. Že pred sezonami sem napovedoval, da gre za ekipo z izjemnim managerjem. Kljub temu, da sporoča, da ima težave z dostopanjem do interneta, je ekipa Volkov vedno nevarna. Kot nasvet: čeprav pri Volku tokrat najverjetneje ne gre za primer zavajanja javnosti in predvsem nasprotnikov, pa se mora dober manager ob takih izjavah nasprotnikov vedno raje sam prepričati, o tem, kaj je res in kaj ne. Nočem sedaj nakazovati, kakor da je tega veliko, vendar pa se tudi kakšna tekma odloča izven igrišča, v psiholoških spopadih.

petek, 9. november 2007

Breaking news: NK Macolar v Pokalu pokalnih zmagovalcev

Današnji dan bom pomnil kot enega najlepših do sedaj, v moji MZ karieri. Ni skrivnost, da sem si vedno želel igrati v enem od prestižnih mednarodnih pokalov. Res je sicer, da pravzaprav Slovenija v Managerzone igra zaradi majhnosti tekme za državni pokal še z drugimi državami, vendar to ni pravo mednarodno tekmovanje. Danes je bil opravljen prvi izbor ekip, ki bodo nastopale v Ligi prvakov, v Pokalu pokalnih zmagovalcev, na seznam Top teams pa še čakamo.

NK Macolar je na seznami Pokalnih zmagovalcev, z osvojenim drugim mestom v Državnem pokalu v prejšnji sezoni. Zmagovalec iz Cipra bo namreč nastopil v Ligi prvakov.

V tej sezoni bodo torej potekali trije pokali, določen klub pa lahko nastopa le v enem izmed pokalov, po prioriteti.

Champions Cup - je najbolj imeniten pokal, liga najboljših na svetu. Vsi, ki bodo zadostili vsem pogojem, bodo povabljeni v ta pokal. Tu je namreč pomemben mednarodni koeficient, ki ga za državo pridobivajo ekipe v mednarodnih pokalih. Sloveniji zaenkrat zaradi številnih nesrečnih slučajev, ko so nas zastopali v mednarodnih tekmovanjih neaktivni klubi, še ni uspelo priti v to ligo. To je Liga prvakov.

Cup Winners' Cup - je drugi najbolj pomemben pokal, kjer nastopajo zmagovalci National cups. Če pa je zmagovalec pokala že v Ligi prvakov, ga nasledi naslednja ekipa. Tega pokala nismo videli že nekaj sezon.

Top Teams Cup - je tretji pokal, ki pa ima vse atribute vrhunskega pokala. V tem pokalu nastopa zmagovalec slovenske lige, zato tu pričakujem odlično ekipo Extra-football. com. Z velikim upanjem, da v tem trenutku najmočnejša slovenska ekipa vseh časov v MZ uspe pridobiti več točk za nacionalni koeficient, tako da bo zmagovalec te sezone avtomatsko uvrščen v Ligo prvakov.

Pričakovanja managerja NK Macolar

V celoti se zavedam, da je nastopanje v Pokalu pokalnih zmagovalcev velika čast in uspeh, vendar je realno to zelo močna konkurenca, kjer je največji uspeh samo nastopanje. Zaenkrat sicer ne vem, ali zmage iz tega pokala prinesejo dodatne točke državi, kar bi morda pomenilo spremembo mojih načrtov. Če je odgovor da, bom morda poizkusil z nakupom tretjega tujca, samo za ta Pokal. S tem si bom seveda temeljito podrl srednje in dolgoročno strategijo, kjer sem imel namen vsaj 2 sezoni nabiranja moči in virov za napad na vrh slovenske lige.

Bomo videli. Zaenkrat pa sem izjemno vesel in na obzorju so nove razburljive tekme na mednarodni ravni.

ponedeljek, 5. november 2007

Nič presenetljivega v prvi slovenski MZ ligi

Ni kaj, po bledem in neuspešnem začetku nove sezone, sem z NK Macolar sedaj dvakrat zapored uspešno končal tekmo in si priigral vse točke. Sicer pa imam občutek, da zadnje čase v prvi ligi ni nekih velikih presenečenj. Nasprotno, vse poteka zelo po pričakovanjih. Morda je malce presenetljivo, da so novinci to sezono zaenkrat nekam nesigurni sami vase. Drugače si ne znam razlagati njihovih neodločnih predstav. Konce koncev so prišli iz prve divizije ali preko kvalifikacij in vemo, da so to praviloma dobre ekipe.

Nedvomno se bo do konca sezone še marsikaj spremenilo, tudi pri novincih. Ali pa je prednost nas, ki smo že dlje časa v prvi ligi, vseeno prevelika. Vedno bolj se mi zdi, da v MZ odločajo izkušnje managerja. Že en sam nepremišljen nakup ali prodaja je lahko hitro velik problem za ekipo.

Sicer pa velja v MZ trenutno rahla zmeda glede trenerjev, kjer sem se tudi sam lovil. Namreč ona pogajanja s trenerjem še vedno niso aktivna. Ponudba, ki jo damo trenerju je končna, slednji se bo med vsemi ponudbami, ki jih bo dobil, odločil za najboljšo. Verjetno lahko pričakujemo, da bo zadeva začela delovati do dne, ko se bodo začele iztekati trenutne pogodbe z starimi trenerji.

Recept za dober rezultat pa ostaja enak: dober in temeljit trening, skrb za podmladek in redno spremljanje novosti in sprememb v sami igri.