petek, 29. junij 2007

Dilema GA

Vsake toliko, me mučijo tudi problemi, s katerimi se soočam kot GameAdmin. Na enem področju Mangerzone ni tako odličen, kot je sicer sama igra, tekme, logika in vse kar spada zraven. To je komunikacija. Forumi so, vendar so nekako neposrečeni. Press releasi so, pa tudi nekako ne padejo ravno v sam koncept. Razni guestbooki in mesage boardi pa običajno niso zadosti in na koncu se veliko krat zgodi, da uporabnik ne vpraša, se ne pozanima, ker se niti ne more.

Pred časom sem na Admin forumu predlagal, da bi imeli neke vrste chat line, da bi lahko komunicirali z uporabniki, managerji. Pa ni bilo prevelikega navdušenja. Pri vseh problemih, s katerimi se sooča administrator, bi, vsaj meni, izjemno koristila uporaba nekega online sistema. Predvsem pojasnjevanje in razčiščevanje mejnih situacij je prek emaila predvsem zamudno. Primer: če moram zapreti ekipo, zaradi domnevnega goljufanja, je ta zaprta, dokler je spet ne odprem(o). Odpremo pa jo, ko se stvar razčisti in razjasni. Tu so nič krivi domenevno obtoženi v hudem položaju, saj niso nič naredili narobe, v ekipo se ne morejo logirati. Včasih je tudi en dan dovolj, da se ti sesuje velik napor.

Zato sedaj razmišljam, da bi kot GA za Slovenijo imel vsaj enkrat na mesec govorilne ure :) - ja kot v šoli. Glavno vprašanje, ki se mi poraja pa je, katero chat storitev uporabiti... IRC, ali bolje kak personal messenger, MSN, ICQ, Googletalk. Se naj prilagodim managerjem? Ali naj se oni meni... Mislil sem, da bi majhno anketo postavil, pa sem ugotovil, da to morda ni smiselno, doseg ne bo tako dober. Zato bralce mojega bloga sprašujem za ideje in sugestije... kratko in jedernato. Najlažje mi je seveda narediti now gmail account in ga uporabljati za govorilne ure. Vendar to pomeni, da bodo morali vsi uporabljati Google talk...

torek, 26. junij 2007

Ena o formi in prijateljski Ligi Mladosti

Forma... je ključna. Forma je zakon. Brez forme ni fore, ni uspeha in ni pokala. Kako do forme ni skrivnost, o tem pišejo v najboljšem neuradnem vodiču MZ na katerega sem se že skliceval: http://www.fab.dial.pipex.com/mz/players.htm . Dobro pa je tudi razumeti formo. Do sedaj sem o tem govoril z kar nekaj slovenskimi managerji, tudi predstavniki prve lige, pa so se smejali, ko sem omenil, da imam formo 9.4. Govorim o povprečni formi cele ekipe. Tisti formi, na malem grafu, ki se nam prikaže in ki ga čakamo vsak torel. Razlaga je preprosta. Pri tej trenutni formi, imam 32 igralcev. 2 imata 8@, 1 celo samo 7@, ostali pa 9@. In kje je tukaj možno dobiti 9.4?

Odgovor je v zaokroževanju podatkov (navzdol), skilov in očitno tudi forme. Mi namreč vidimo 9, v resnici pa je v ozadju lahko 9.00, 9.01, ali pa 9.99. In če imaš res srečo, da greš totalno optimalno, boš imel igralca s formo 10. Čeprav mislim, da je celo več kot dve mesti za decimalko, tako da bo 10 prej redkost kot pa nekaj dokazljivega.

Za lažjo predstavo, o čem govorim in kje je zdaj 9.4, dodajam mojo trenutno sliko.


Druga reč, o kateri bi rad pisal, je Liga mladosti. Gre za najsterejšo vseslovensko MZ prijateljsko ligo. Njena osebna izkaznica:

Tradicionalna prva vseslovenska prijateljska liga v MZ. Ima izjemno zgodovino, zmaga pa je zato še posebej prestižna. Vabljeni so vsi slovenski managerji.

DOSEDANJE ZMAGOVALNE EKIPE LIGE MLADOSTI

WoTaM United (herbnator) - apr 05
Slovenia Wants Own League (coach_th0rest) - jun,sep,nov 05
NK Svoboda (coach_th0rest) - mar 06
Welski partizani (gaber) - jun 06, avg 06, maj 07
Cudahy (alens) - sep 06

Lestvica zmagovalnih managerjev v Ligi mladosti
1. Coach_th0rest - 4
2. Gaber - 3
3. Herbnator - 1
4. Alens - 1


Trenutno zbiram prijave za Ligo mladosti - počitnice 2007. Nekaj je še prostih mest, za sodelovanje je treba plačati €1 (ki ga dobi Managerzone, ne jaz). Če je še kdo, ki bi se rad prijavil, ali pa ve, za koga, ki bi rad igral, naj to nemudoma sporoči. V nekaj dneh bom namreč zadevo pognal, saj bi se čimprej radi pomerili za ta prestižen naslov. Aktualni zmaguvalec je Gaber s svojo Waleško ekipo. Morda je to ena njegovih zadnjih sezon v tej otoški državi, saj je zaprosil za prestop v Slovenijo, kjer bo sicer začel od začetka - če mu omogočijo igranje.

Javite se, lahko tudi tu v blogu pustiš komentar s svojo številko ekipe ali uporabniškim imenom, in neumudoma dobiš vabilo.

ponedeljek, 25. junij 2007

Lahkotna nedeljska zmaga...

... je bila proti Luciji pričakovna, a kaj, ko človek nikoli ne ve. Ekipa je v čudnem stanju, še vedno se igra ne sestavi, kot bi se morala. Ugotavljanja mislim da Herbnatorja, da je 3D pogled močno izboljšal učinkovitost managerjev, je na mestu. Tu ni kaj.. sam imam sicer stalno 3D paket, vendar priznam, da si vedno ne utegnem ogledati tekme. Škoda.

Sicer pa so odprli Balkanski forum, naš selektor je vabil Slovence tja, jaz pa vztrajam pri bojkotu tega foruma. Od mene je Crew pričakovala, da bom z veseljem moderiral ta forum za Slovence. Samo pa se niti niso zjasnili, kateri jeziki so uradno dovoljeni. Imenovali so Balkan forum, nakar so Bolgari dobili občutek, da je to tudi za njih pravo mesto. Ex Jugo Forum Moderatorji so jih pregnali iz foruma. Mene za enkrat ne bo, razen če bo poplava Slovencev in bo potrebno kaj prevajati in razlagati. Z GAjanjem imam več kot prveč dela.

Moji občutki so se potrdili, vodilno mesto v prvi ligi mi je prineslo več škode kot koristi, namesto napada iz ozadja, kar pripravljata zdaj Herbnator in Perun, delno tudi Greenhorn, se sidriram na sredi razpredelnice, kamor to sezono sicer realno sodim. Ni kaj... Novi mladinci, pa niso kaj pridi, niti toliko ne, da bi bilo vredno izpostaviti in objaviti kako ime...

sobota, 23. junij 2007

Spet poraz...

...je bil kot zaušnica, ko je ne pričakuješ. Priznam, da takega razpleta nisem pričakoval. Vzel sem si nekaj dni (zato tudi tema v tem času na blogu), da bi dojel, kaj je šlo narobe, nimam idej. Po svoje pa tudi ni važno. Očitno je, da sem z ekipo dosegel začrtane plane za to sezono.

Nekako ekipi ne gre tudi v obeh pomembenih pokalih.

torek, 19. junij 2007

Še 2 igralca na trg

Po sredini ligaški tekmi, bom dal na trg za dolžino 3 dni in ceno 0 SIT še dva igralca.



Gre za vratarja in napadalca, ki po svojih sposobnostih nista nič posebnega, vseeno pa lahko morda kakšni ekipi v nižji ligi, kot je prva liga, za malo ali skoraj nič denarja izboljšata povprečje. Razmeroma visoke izkušnje obeh igralcev povečujejo njuno dejansko vrednost na igrišču.

ponedeljek, 18. junij 2007

Poraz s 3-1 - bilo bi lahko hujše

Pred tekmo je bilo jasno, da bi vse drugo kot poraz bilo na meji čudeža. V bogatih komentarjih številnih managerjev na "Poškodbe pred jutrišnjo tekmo" pa lahko zvemo številne izčrpne in lucidne misli vrhunskih managerjev v prvi slovenski ligi. Za njihov prispevek se zahvaljujem, saj mi dajejo motivacijo in inspiracijo za pisanje v ta blog.

Kar se tiče komentarjev Herbnatorja aka Sašota, ki glorificira svojo taktiko, me samo zanima, kako bo delovala proti vrhunskim ekipam. Pri NK Macolar je pač tako, da če se eden iz prve enajsterice (ni naključje, da sem jim dal števlike od 1 do 11), poškoduje ali je odosoten, je to velik hendikep.

Tito, ki se v prvi ligi bori za obstanek, me dnevno postavlja pred neka dejstva o tem, kako sem naredil napako s prodajo Korompaya, domnenvno najboljšega igralca in prvega strelca. Ne vem, če si je Tito pogledal statistike Madžara, a slednji gotovo ni sodil med top igralce naše lige. Nekaj porazov zapored, ne samo v ligi, tudi v ostalih pokalih je pokazalo, da je sprememba ekipe nujna še v tej sezoni. To je edini način, da lahko naslednjo sezono bolj ali manj mirno odigram. Prihajajo močne ekipe, ki ne poznajo poraza, npr. NK Karantanija in še bi lahko našteval.

V sredo je nova težka preizkušnja. Greenhornsi, s katerimi imam neporavnane račune, bodo gotovo ponovno temeljito analizirali vse moje poteze in potezice. Ni še jasno, ali bo Slemenjak na red. Še sveža nocojšnja zmaga v National Cupu ne pomeni prav nič. Še posebej zato ne, ker je bil odločilni gol dosežen šele v 93. minuti. Pričakujem tudi, da Mr. Green skriva še kakega aduta v rokavu, ni tako zelen, kot si morda mislimo.

To je to.. sedaj pa upam, vsaj na ohranitev dobre forme...


sobota, 16. junij 2007

Poškodbe pred jutrišnjo tekmo

Jutri je nedvomno ena najbolj pomembnih tekem v drugem delu sezone. Moč ekipe Herbnatorja in njegove strateške sposobnosti poznam, gre za vrhunskega managerja, ki naskakuje prvo mesto v ligi. In ko sem že mislil, da imam idelano postavo in taktiko, sta se zgodili dve poškodbi med napadalci. To še ne bi bilo nič hudega, če ne bi bila to ravno prvi in drugi napadalec ekipe. Jutri tako zagotovo ne bomo videli na igrišču slovenskega reprezentanta Silvana Slemenjaka...

Spomnim se, kako je pred tekmo proti Liverpoolu strateg Chelsea, dobil vzdevek Kalimero. V podobni situaciji kot pred to tekmo jaz, je jokal, kako igralce pestijo poškodbe, da najboljših ni itn. Gre za opravičevanje v primeru morebitnega poraza v naprej...

Tega ne bom naredil. Nobenega jokanja. Gremo na full, iskali bomo priložnosti tam, kjer je ekipa NK Macolar močna.

torek, 12. junij 2007

Ranking v Managerzone

Medtem, ko sem danes nestrpno čakal na update forme - torek je navadno najbolj pomemben dan, če pozabimo na sredo in nedeljo - sem pogledal še na rank lestvico. In lej ga zlomka, NK Macolar na 56 mestu. Lep skok med prvih 100.

Ker sem prejel kar nekaj vprašanj, kako se računa ta rank, sem se odločil to temo posebej predstaviti. Gre za zelo nejasno zadevo, saj o ranku in kako se računa Crew molči. So pa zato nekateri drugi entuziasti porabili več časa za razkodiranje tega misterija.

Moje mnenje sicer je, da je ranking precej ohlapna zadeva in visoko mesto na lestvici ne pomeni kaj dosti. Je pa razmeroma lep pokazatelj aktivnosti ekipe, oziroma managerja.

  1. Točke so zbrane za zadnjih 8 tednov, kar pomeni, da je potrebna stalna aktivnost, da se točke obdrži. Zato včasih drsimo po lestvici navzdol, tudi če zmagujemo.
  2. Samo zmage prinašajo točke. Za poraze in neodločene tekme, ni točk. Prav tako se ne odštevajo. Če si zmagal v ligi pred osmimi tedni, danes pa zgubiš, ker nisi uspel obdržati točk izpred 8 tednov.
  3. Gol razlika nima vpliva na točke.Nasprotnikov rank nima vpliva na število točk ob zmagi - vseeno je, ali premagaš zadnjega ali prvega na lestvici.Število točk za zmage:
  4. Prijateljska tekma: 5 točk;Pokal, prvo kolo: 25 točk;Pokal, playoff: 35 točk;Prijateljska liga, prijateljski pokal: 0 točk;Liga - odvisno od divizije:
Div9 50 točk
Div8 55 točk
Div7 60 točk
Div6 65 točk
Div5 70 točk
Div4 75 točk
Div3 80 točk
Div2 85 točk
Div1 90 točk
Prva liga 95 točk.

Poleg tega je tu še nekaj dodatnih dejavnikov. Prvo je to, da vsak ponedeljek vsaka ekipa dobi fiksno število točk, glede na to, v kateri ligi igra. Nedeljski poraženec dobi v ponedeljek enako število točk kot zmagovalec, zmagovalec pa dobi 2 krat toliko točk.

Svoje prispevajo tudi stroški. Če se stroški povečajo, se točke znižajo, če se zmanjšajo, se točke povečajo.

Sedaj je marsikomu verjetno jasno, da je položaj na rank lestvici bolj ali manj nepomemben...

ponedeljek, 11. junij 2007

Nizka zmaga proti idlerju, v sredo bratski derbi

Samo 3:0 ni ravno bleščeč rezultat proti ekipi, ki jo ostali premagujejo 12:0. In igral sem s prvo enajsterico, najboljšimi (razpoložljivimi) možmi, glede na formo. Slemenjaku ne gre in ne gre, igra se ne sestavi. Nujno sem moral poseči po nakupu, tako da sem včeraj večji del dneva spremljal trg. Iskal sem pravzaprav sredinskega igralca, saj na tem področju NK Macolar nima prave mladinske perspektive. Podobno sicer velja tudi za vratarje, ampak luknja je (verjetno) v sredini.

Sreda bo huda preizkušnja. Če velja, da taktike, ki prinaša zmage ni dobro spreminjati, še sam ne vem, kakšna je prava taktika, ko ne gre. V sredo proti NK Revolucionarju, ekipi, katere manager si želi zmago nad mojo bolj, kot vode izgubljeni v puščavi, bo treba temeljito spremeniti način igre. Motivacije seveda ne manjka in tudi ne bomo se kar tako predali. Je pa situacija rahlo smešna... če zmagam, to ne bo nič posebnega, od vodilnega v skupini se drugega kot zmaga ne pričakuje, poraz pa zame ne bi bil tako boleč kot veselje Titota. In tega veselja sezonskim igralcem MZ ne bi smeli dovoliti.

četrtek, 7. junij 2007

Korompay prodan, ligaška zmaga vliva upanje

Dogodek današnjega dne je bila gotovo prodaja Korompaya. Na trgu je dosegel zavidljivo ceno 74mio SIT. Kupil sem ga za manj kot polovico te cene, natreniral pa je 5@ v tem času. Glede na to, da se je v tem času seveda tudi postaral za nekaj let lahko začutimo tudi vpliv inflacije v MZ, ki ni ravno zanemarljiva. Zgodba nas torej uči, da se v MZ (vsaj trenutno), ne splača zbirati denar, ker se cena igralcev viša. Investirati je potrebno v štadion in infrastrukturo, trenerje, trening kamp...

Zmaga nad Kungoto v sredo je bila sicer na tiho pričakovana. Z vsem dolžnim spoštovanjem do nasprotnika, ki je mojo ekipo, mimogrede, redno premagoval v prijateljskih tekmah, moram poudariti, da gre za izjemno uspešno ekipo, ki nas spremlja od samega začetka MZ v Sloveniji. Očitno gre za managerja z izjemno dolgoročno filozofijo in napovedujem vsaj en presentljiv rezultat, ko bo Kungota premagala enega od visoko pozicioniranih ekip.

Sicer pa, gre MZ dalje... o forumu nič novega, Balkanska posla... sem pa ponovno pritisnil za spremembo valute... reciva dragi bralec, da sva bližje za kak centimeter na kilometerski poti do menjave.

torek, 5. junij 2007

NK Macolar spet sprejema prijateljske tekme

Ne vem kaj se je zgodilo s partnerskim klubim za prijateljske tekme, s katerim imava dogovor. Upam, da ni to taktiziranje pred jutrišnjo tekmo. Kakor koli že, sprejemam povabila na prijeteljske tekme do nadaljnega.

Med drugim sem razočaran nad ceno, ki jo je v prvem dnevu iztržil Korompay. Le 2 milijona ponujena od nekega Madžarskega kluba. Če se zadeva bistveno ne popravi, se bo ta prodaja izkazala za veliko napako... Se mi šansa, ki sem jo kot rookie v prvi ligi dobil, vedno bolj odmika?

ponedeljek, 4. junij 2007

Madžar poslan na trg igralcev

Iz znanih razlogov klub zapušča Hunor Korompay (49809066). Igralec je pravzaprav nanizal izjemne statistike, zapisal se med najboljše strelce v 1.2 diviziji. Če pogledam samo njegove ligaške nastope, blesti - s 25 goli je na drugem mestu strelcev prve lige z zaostankom le enega gola. Njegove karakteristike se odlične.



Na trg je bil poslan z začetno ceno 1 SIT. Ni maksimiran, trenira pa heading in ball control.

nedelja, 3. junij 2007

Nov poraz, nova bolečina

Slaba volja v mojem klubu. Poraz 1:2, na domačen terenu, z optimalno postavo in v visoki formi. V prvo enajsterico se je sicer vrnil Slemenjak, 18. letni napadalec, reprezentant Slovenije in gotovo prva zvezda ekipe. Pričakovanja so bila višja, predvsem od tega igralca, ki si je že kot mladinec priboril majico št. 11. Moji igralci dobijo namreč majice glede na to, kako dobri so, prvih 11. je najboljši izbor na začetku sezone.

Ok, nazaj k tekmi. Slemenjak je zastreljal vrsto priložnosti, čeprav je lepo odprl tekmo in zadel za vodstvo Macolarja. Potem pa je sledila zastreljana enajstmetrovka in vrsta strelov mimo gola. Na drugi strani je odigrala obramba slabo kot že dolgo ne. Nekateri branilci so pustili vtis, kot da jih sploh ni bilo na igrišču.

Neuspeh v ligi je morda napovedoval že poraz (z enakim rezultatom) proti srbskemu prvoligašu v Division National Cup #3. Nekaj se torej v ekipi ne sestavi, kot bi se moralo. Moje načelo, da mora za napake nekdo plačati, bo verjetno tudi tokrat prišlo v poštev. Najverjetneje bo klub moral predčasno zapustiti Madžarski napadalec Korompay, ki je bil tudi prejšnjo sezono strelec 1.2 divizije in tudi sicer ni puščal slabega vtisa. Odločitev, ali bo res Korompay poslan v transfer, bo jasno v 24. urah.

sobota, 2. junij 2007

Slovenija (ne) bo v balkanskem forumu 2.del

Čeprav sem napovedoval velik dan za Slovenijo s priključitvijo v balkanski forum sem včeraj prejel kar nekaj neprijetnih novic. Bilo je dogovorjeno, da bomo Slovenci dobili 2 svoja forum administratorja in da bo to Slovenija sestavni del tega foruma... Na koncu se je izkazalo, da je vse skupaj ena velika natega, ne vem pa, kdo jo je zakuhal. Izbrana FA sta bila obravnavana kot resna kandidata, po mojem predlogu, vse skupaj pa se je zdaj obrnilo zelo neresno.

Osebno sem izkazal nezadovoljstvo zaradi neprofesionalnega dela MZ ekipe (Crew) na administratorskem forumu in sem zahteval več pojasnil glede Slovenije in foruma. Zdi pa se, da je odsotnost slovenskega foruma še najmanjši problem, saj se pojavljajo in odkrivajo vedno nove - amaterske - napake.

Torej, kot vse kaže Balkan forum bo, Slovenski jezik ne bo vključen (po svoje se mi zdi to še OK), FA iz Slovenije v tem forumu ne bo, jaz osebno pa bom ta forum bojkotiral. Sicer je to stvar vsakega posameznika, mene tam ne bo.